Xanthopteryx

Boeuf a la mode

Publicerad 2013-04-05 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   Oxkött av helst innanlåret, späckfläsk, salt, peppar, nejlikor, lök, morötter, persilja, buljong, smör och fett. Man skär långa och tjocka fläskstrimlor och rullar dem i hackad persilja, blandad med salt och stött vitpeppar. Med en tjock träpinne gör man ett hål i köttet, och i detta hål sätter man en späckstrimla. När köttet är väl späckat, formas det och bindes med segelgarn. Under tiden lägger man några lökar jämte morötter och smör eller fett i en kastrull. Däri lägges köttet, och kastrullen ställes över sakta eld. Då köttet erhållit färg på ena sidan, vändes det på den motsatta, så att även den blir ljusbrun. Först nu späder man steken med buljong eller vatten och låter innehållet få några uppkok, varefter kastrullen drages åt sidan att puttra. När köttet är halvkokt, upptages det, och spadet silas gnom en sikt och återslås jämte köttet i kastrullen samt garneras med jämnskurna morötter, antingen runda eller avlånga. Innehållet färdigkokas, varefter köttet, skuret i tunna skivor och åter sammansatt, så att det ser helt ut, upplägges på fat och garneras runt om med morötterna. Spadet befrias från allt fett och serveras tunt eller avrett i såsskål. För att få en pikant smak på köttet, kokar man det i vitt vin och litet konjak jämte några droppar madeira samt buljong. Som garnityr till köttet kan ytterligare serveras brynt lök, stekt potatis, blomkål, surkål, mackaroni o. s. v. Köttet bör koka sakta i ungefär 4 timmar.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela