Får som vilt
2 kg. fårstek tvättas med en duk doppad i hett vatten, späckas därefter med 1½ hg. rökt skinka, skuren i fina strimlor och nedlägges i en gryta. 2 l. vatten och 1 dcl. ättika hällas över steken och kryddorna (6 vitpeppar och 2 lagerblad) tillsättas, varefter allt får ett gott uppkok. Steken upplägges sedan i ett djupt fat med enris under och över, spadet påhälles, och steken får stå 5-6 dagar. Den upptages därefter, inklappas i en duk och brynes i smöret i en stekgryta. Den kokande buljongen påspädes litet i sänder och steken får sakta steka med tätt slutet lock, omkring 2 timmar.
Köttjuset silas och skummas. SMör och mjöl sammanfräsas, köttljusen tillsättes litet i sänder, och såsen får koka 10 minuter, varefter grädden tillsättes och såsen får ett uppkok samt avsmakas med kryddorna och det kalla smöret.