Xanthopteryx

Rådjursstek av får

Publicerad 2013-06-04 18:08:56 i Kokfrun, Recept,

   Av ett ugnt får eller stort lamm tages hela bakdelen, s. k. dubbel stek. Benen avhuggas, rygg- och sidoben knäckas, allt fett och vita hinnor samt njurarna borttagas och köttet späckas på alla sidor med fläsk. ½ l. ättika och en handfull salt blandas tillsammans, därmed gnides steken väl, så att det genom späckningen kan komma in i köttet. En handduka doppas i ½ l. ättika, däri insys steken så, att inga flugor kunna träna in och hänges i källaren. Efter 2-3 dagar vätes handduken ånyo och vecklas om, och den bevaras så 8-12 dagar. När steken skall användas, tvättas den väl i kallt eller ljumt vatten, stekes i ugn med tillräckligt med smör, peppar, lagerbärsblad, lök och litet vatten. Först lägges njursidan ned, dryped flitigt och tillses noga, att den icke blir torr eller för mycket stekt. Man får icke sticka med gaffeln, ty då rnner saften lätt ut. När den är vackert brun på båda sidor, lägges den på varmt fat. Det feta på spadet avskummas, däri vispas litet mjöl, spädes med spadet, och skulle det icke smaka syrligt, slås en sked ättika däri, slutligen 1-2 skedar söt grädde; vispas mycket väl och serveras genast, så att den icke skär sig. Serveras med gurkor, sura krusbär och körsbär samt sallad.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela