Xanthopteryx

Bäst före

Publicerad 2013-03-08 17:05:57 i Tips,

Det finns generellt sett två sorters märkningar på mat:
Bäst före
Sista förbrukningsdag
 
Den sistnämnda är så att säga deadline för till exempel affärer och de får inte sälja maten därefter.
Den förstnämna är upp till butiken.
I båda fallen för oss konsumenter kan väl sägas, enligt min mening: Lita till dina sinnen. Luktar den bra? Smakar den bra? Då är den bra (undantaget till exempel skaldjur som kan vara förrädiska och både lukta och smaka bra men verkligen inte vara bra!).
Mjölken som gick ut för en vecka sedan behöver alltså inte vara dålig: Smaka och lukta! (har själv druckit mjölk som varit över en vecka efter bäst före och den har inte haft några som helst problem vare sig med smak, utseende eller annat!). Yoghurt blir oftast snarare bättre ju älde den är (naturell yoghurt).
 
Nyttja detta i affären och du kan spara stora summor pengar!
Senaste egna exemplet var fina karrébitar i går, närmare ett halvkilo, som hade bäst före just i går. Förhandlade ner priset till det halva.
Har tidigare även köpt högkvalitetbiffar som gått ut dagen innan för ynka 50 kronor/kilo!
Mjölk och yoghurt för en femma styck som lever på sista dagen är även det något jag praktiserat.
Har man inte avsättning för till exempel köttet inom de närmsta dagarna så använd frysen! Där håller det i flera månader till utan problem.
 
Så snegla på datumen på maten i affären, och fundera på om du faktiskt ändå inte behöver att det ska vara hållbart långt in i framtiden, och pruta. Pruta, pruta, pruta!
 
Detsamma kan praktiseras på andra matvaror. Är brödet på väg att trilla över kanten? Det lär duga utmärkt till bland annat Fattiga riddare, skorpmjöl, skorpor och annan mat. Frukt likaså, som jag gjort med med apelsiner några gånger. Ni vet, de i nät?
Ca åtta apelsiner per nät, varav en per nät var möglig. Fick då ner priset till hälften! Resten var ju absolut inget fel på. Ett antal kilo finfina apelsiner för en struntsumma med andra ord.
 
Champinjoner och exempelvis paprikor ni ska ha i matlagning, där skall ni välja de skrynkliga torra sakerna. Väger mycket mindre (du betalar ju per vikt) men alla smaker är kvar, och åker det på pizzan eller i grytan så syns ju ändå inte skrynklorna. Där är dock svårare att pruta (annat än att de ju just väger mindre), men prova!
 
Det skadar inte att prova - det värsta som kan hända är att affären är tråkig och miljökass och hellre kastar maten än att sälja den (och bidra med goodwill!) till reducerat pris.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela