Xanthopteryx

Rådjur och hjortar

Publicerad 2013-05-31 20:54:00 i Geocaching,

Vi tog en liten korttur hemmavid för någon vecka sedan. Hade en ologgad burk en bra bit bort, promenadmässigt. Det finns väg, men någon har haft det dumma omaket att sätta en bom i vägen så apostlahästarna var det enda rimliga medlet som stod till buds. Möttes av ett stort fält fullt av hjortar och rådjur! Riktigt häftigt att se så många på en gång. Fanns även ett stort jakttorn som gav en underbar utsikt över vidderna.
 

Lammfrikassé

Publicerad 2013-05-31 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   Lammkött, 1 bog, 1 bringa eller blott bringa tvättas väl, sedan benen blivit väl knäckta, kokas; salt 1 morot och 1 lök tillsättas. När köttet är färdigt, upptages det, buljongen silas, smör fräses med mjöl, och buljongen påfylles, så att det blir en lagom tjock sås, som avredes med 4 äggulor, grädde och litet citronsaft. Man kan även tillsätta litet hackad persilja och litet riven muskot. Den som det önskar kan tillsätta murklor och champinjoner.

Oops...

Publicerad 2013-05-30 23:25:26 i Filmer, Geocaching,

Tja, vad säger man - det bjuder ju helt klart på lite spänning och utmaningar att geocacha ibland.
I dag tog vi en tur för att städa lite cachar, däribland Bay of the Dead. Vägen dit gick fint, med lite skinn på näsan, driv på hjulen och antagligen löjligt med tur. Marginalerna var inte de bästa (mera av typen Noll) med bortspolade delar av vägen och buskar och stenar på sidan. VI tog oss i allafall fram (prova måste man ju!) och parkerade på lämpliga tiotalet meter från cachen.
Letade upp burken samt betraktade den näraliggande jurtjyrkogården innan vi började med steg ett: Vända bilen. Inte helt lätt, men runt gick det och så tillbaka. Bad frugan att filma för kunde vara kul att visa hur vägen såg ut. Det var dock inte planerat att visa det så noggrant utan hade väl kanske varit lämpligare att bara låta teoretiska svårigheter synas, snarare än praktiska...
Men men, utmaningar som sagt, och här är resultatet. Löste sig som tur är tämligen kvickt även om det nog var än mer matjord i fickorna än mot uppfarten. Skrapade skönt gjorde det under bilen också =)
Bilen, en Mazda 6, är jäkligt bra på mycket, men markfrigången är ju kanske inte av högsta klass så att säga. Kanske hade det varit bättre att införskaffa en fyrhjulig terränggrej men vad fasen, då försvinner ju en del av spänningen!
 

Njurstek av får

Publicerad 2013-05-30 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   Steken kan huggas med ungefär så många ben man önskar, eller från 3-5. De tunna sidorna beströs med peppar och salt, rullas tillsammans och bindas upp med segelgarn, sedan benen blivit väl knäckta så väl på tvären som mellan varje led i ryggen. Stekes i ugn eller gryta som annan stek. När den är stekt, avtages snöret, och den betäckes med hackad persilja. Det feta skummas av såsen, silas och serveras.

Panorama

Publicerad 2013-05-30 11:25:00 i Allmänt,

I min telefon finns en panoramafunktion som faktiskt fungerar riktigt bra, till min stora förvåning. Ställ in, ta första bilden, vrid telefonen och den tar själv nästa bild när du vridit tillräckligt långt. Fungerar åt sidorna eller uppåt så man kan få med höga saker också om man vill. Här är ett test jag gjorde när jag blev indragen på svensexa förra veckan.
 

Geocaching och upplevelser.

Publicerad 2013-05-29 23:18:14 i Geocaching,

När man är ute och jagar de små burkarna händer det ju att man råkar på intressanta, roliga, udda, märkliga eller bara fina platser. Så skedde för ett tag sedan när vi var ute. En morgonjakt på en nyutlagd burk tog oss till fina hästhagar. En annan, till en gammal burk så där var inte lika bråttom, ledde fram till vad som nog måste vara det häftigaste rävgryt jag varit med om! Helt gigantiskt stort!!! Vi gick och letade in-/utgångar ett bra tag och fann åtskilliga, låååångt ifrån varandra. Här är en av de som hade den helt klart mäktigaste jordhögen utanför.
Man kan också råka på vad som verkar vara en lekplats för den yngre generationen. Riktigt kul att se, och vilket enormt jobb de måtte lagt ned! Hoppas det får vara ifred så inga ligister kommer och förstör. Huruvida föräldrarna känner till var deras möblemang är eller inte är något som är för mig okänt, men man kan ju hoppas att de gör det. =)
 

När man trodde att det var bra...

Publicerad 2013-05-29 19:52:53 i Allmänt, Geocaching,

...så blev det bättre!
 
En geocachingtur i skogen, i regnet, och vid en plats hittar vi överraskande vindskydd med eldningsmöjligheter!
Redigt mysigt att sitta där och känna värmen stråla medan den medhavda smörgåsen blev uppäten.
 

Stekta fårkotletter

Publicerad 2013-05-28 18:20:07 i Kokfrun, Recept,

   Kotletterna gnidas med salt och peppar, stekas hastigt i varm panna med brynt smör. Brynt smör droppas över kotletterna på det varma serveringsfatet. Stekpannan kan också vispas ur med litet kokande vatten eller buljong, som därpå slås över det stekta köttet.
   Fårkotletter böra huggas ut med långa ben, som gärna prydas med en pappersmanschett, sedan de blivit stekta.

Dillkött av lamm

Publicerad 2013-05-27 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   En lammbringa kokas med litet vatten och salt så, att man får kort buljong. När köttet är tillräckligt mört, upptages det.
   Smör och mjöl fräsas i en kastrull, buljongen tillsättes, avsmakas med ättika. Socker och salt uppvispas med ett par äggulor.

Lamm med grönsaker

Publicerad 2013-05-26 22:22:23 i Kokfrun, Recept,

   1½ kg. bröst eller bog skäres i stycken, som läggas i kokande vatten, få koka upp och skummas, saltas och peppras. 12 små, färska morötter läggas hela och rensade i, varpå alltsammans får koka, tills det blir mört. ½ l. märgärter, 5 dcl. sparrisbönor och 2 små blomkålshuvuden kokas för sig. 2 matskedar smör smältes, 5 matskedar vetemjöl iröres, varpå det med det silade spadet från köttet spädes till en lagom tjock sås. 1 uppvispad äggula vispas i. Köttet lägges på varmt fat med de kokta grönsakerna rint omkring. Vid varje långsida om fatet lägges ett helt blomkålshuvud. Litet av såsen slås över köttet. 1½ matsked hackad persilja slås över.

Lammkött á la Jardiniere

Publicerad 2013-05-25 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   En benfri stek späckas och ombindes, lägges i en kastrull med smör och diverse rötter, köttbenen, litet köttextrakt (Libiegs) och vatten samt salt. Lägges upp på en risbädd, överöses med sin sås, garneras med legymer.

Fårstek

Publicerad 2013-05-24 22:35:00 i Kokfrun, Recept,

   Fårsteken hugges och knäckes som kalvstek. Är det för mycket fett på, borttages något; det hårda skinnet bortflås, vilket lättast sker genom att blöta upp det. Vill man däremot fylla steken med t. ex. sviskon, stickes detta in mellan skinnet och köttet, som sys väl igen; eller också kan man späcka med persilja, inbakat i litet kallt smör. Köttet gnides med salt, lägges i pannan, brynes väl på alla sidor. Se noga till, att ej smöret brännes, ty därigenom får såsen en dålig smak, spädes med litet vatten i sänder, tills den är färdigstekt. Såsen uppvispas med mjöl och buljong, om man så har, eljest vatten. Silas genom hårsikt.

Fårkött

Publicerad 2013-05-23 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   Fårkött, som är bäst på hösten, sedan djuren gått på bete om sommaren, är näst oxkött det kraftigaste, men icke därför det hälsosammaste, i synnerhet för giktsjuka personer. 6 månader lamm äro däremot särdeles fna och lättsmälta. Till fårstek bör fåret aldrig vara över 3 år. De bästa styckena på fåret äro låret, njurstycket, kotlettraden och bröststycket.

Stekt kalvhjärna

Publicerad 2013-05-22 12:47:54 i Kokfrun, Recept,

   I. Hjärnan lägges i kallt vatten; den blodiga hinnan borttages försiktigt, så att icke hjärnan går itu. Några champinjoner kokas och hackas; anjovis befrias från benen och hackas, likaså persilja och allt blandas med riven parmesanost, rivebröd, 4 vispade ägg och litet smärt smör till en färs, som strykes på rostade brödskivor; däröver läggas skivor av den i litet salt och vatten kokade och avkylda hjärnan; peppras och överstrykes åter med samma färs. Insättes i ugn att brynas och serveras till soppor eller som frukosträtt med lämplig sås.
 
   II. En stor kalvhjärna kan också stuvas, anrättas med rostat bröd. En sked smör smältes, hjärnan lägges i och omröres med en tesked; 2 teskedar grädde, 1 tesked salt, 1 knivsudd peppar och dubbelt så mycket ingefära. Serveras med stekta brödskivor.

Frikassé på kalvfötter

Publicerad 2013-05-21 22:38:03 i Kokfrun, Recept,

   Kalvfötter rengöres väl, skållas och avsköljas i kallt vatten, ingnides därpå med peppar och salt och nedläggas med ett selleri, ett par med nejlikor späckade lökar, finskurna morötter och några skivor skinka i en kastrull. 1 liter vatten slås på, och alltsammans får sakta koka 3-4 timmar. När fötterna äro väl kokta, upptagas de, alla ben och knotor bortplockas, och köttet skäres i vackra bitar. Spadet uppsilas, skummas väl, uppblandas med en stor matsked soja, avredes med en tesked mjöl och gives smak med citronsaft och ett glas vin. Köttet lägges ned i såsen att bliva kokhett och serveras i sin sås.

Kalvfrikassé

Publicerad 2013-05-20 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   Kalvbringa lägges i vatten en stund, så att allt blodet urdrages, knäckes därpå över revbenen, varefter den lägges i en kastrull, och vatten slås över köttet, som får ett uppkok, samt skummas väl och kryddas. Färdigkokningen måste ske sakta. Därefter upptages bringan, skäres i vackra skivor och upplägges på fat, så att den ser hel ut samt garneras med persilja. Spadet uppsilas, smör och mjöl fräsas tillsammans, spädas med spadet och kokas några minuter tllsammans med en smula grädde. Såsen får ej vara för tunn. Om man så önskar, kan man tillsätta något socker och ättika, så att såsen får sötsur smak. En del av såsen slås över köttet, resten serveras i såsskål.
   Till frikassé serveras stuvad eller ångkokt potatis. Ris lämpar sig utmärkt härtill, helst med tillsats av curry.

Stuvad kalvbräss

Publicerad 2013-05-19 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   Ett stycke smör fräses med vetemjöl, och såsen spädes med den buljong, vari man förvällt kalvbrässen, till lagom simmighet. Avredes med en äggula, vispad först i litet söt grädde, kryddas med socker, muskotblomma, peppar och vitt vin efter smak, varefter den i tärningar skurna brässen ilägges.

Stekt kalvbräss

Publicerad 2013-05-18 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   När brässen blivit förvälld i vatten med kryddor efter behag, skäres den i tunna skivor, som doppas i ägg och rivebröd och stekas i smör. Anrättas tillsammans med fina grönsaker.

Snart!

Publicerad 2013-05-17 15:43:37 i Allmänt,

Jag ser ljuset i tunneln!
Väntar på lite kopiering av filer till ett minne, och sedan bär det av hemåt.
Äntligen fredag!
Åter måndag. Om två veckor!
 
WOHOO!!!!!
 
 

Kalvbräss

Publicerad 2013-05-17 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

vattlägges för att utdraga blodet och förvällas, vilket sker i vatten, om den skall stekas, eller i buljong, om den skall användas i ragu, pastej och dyl., varefter hinnorna borttagas. Låter man den nu långsamt komma i kokning, avhäller vattnet och pågjuter kallt, vari den får koka färdig, bibehålles brässens vithet.

Dillkött

Publicerad 2013-05-16 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   Bringan av en mellankalv knävkes och tvättas i hett vatten, påsättes i kokande vatten och tillsättes med 1 matsked salt och, om man så vill, litet hel kryddpeppar. Köttet kokas nu sakta i omkring 2 timmar, eller tills det är riktigt mört. Serveras med dillsås och potatis.

Geocaching

Publicerad 2013-05-16 11:40:00 i Geocaching,

Att cacha kan helt klart bjuda på allehanda upplevelser. Allt ifrån trånga rör, mörka gångar, höga träd, taggiga buskar, kallt vatten, vackra utsikter, fula cachar, tråkiga gömmor, finurliga gåtor, extremt kluriga gömmor och som här, en mycket välarbetad gömma som kan göra vem som helst glad!
 

Verkstäder för bilar...

Publicerad 2013-05-16 11:11:59 i Allmänt,

Man blir ju fuckad hur man än beter sig känns det som.
 
Senaste aktuella exemplet:
Bilen inlämnas på service i går. Jag påtalar att jag inte vill ha luftfiltret (kupé) bytt, vilket skrivs ned tydligt. Jag påtalar även att det börjat rosta vid bakluckan, vilket också skrivs ned tydligt.
 
Jag hämtar bilen, efter att verkstaden stängt så kunde ej prata med dem då, och läser besiktningsprotokollet:
"Karossens skick (rost, korrosion och genomfrätning) - Inspektera årligen - Ok"
Jaha?!
 
Och vad ser jag på fakturan?
Luftfiltret de inte skulle byta, för tvåhundrasjuttiotre kronor och trettioåtta öre. Plus moms!
Och en snabbkoll i bilen visar ju att de i allafall också har bytt filter (och inte bara fakturerat det), för tvåhundrasjuttiotre kronor och trettioåtta öre.
Tack...typ!
 
En kontrollerad bilverkstad med grönt ljus, som dessutom är auktoriserad märkesverkstad för min bil!

Vinst?

Publicerad 2013-05-16 10:45:16 i Allmänt,

Plötsligt händer det!
 
Hade noterat ned viktiga saker på en lapp, knappt i kreditkortstorlek.
Saker som jag ville komma ihåg, och drför noterade ner.
Kommer så hem, och när jag precis kommer till entrétrappan så slinter lappen ur min packning och faller från maghöjd nedåt...
 
 
...och innan jag knappt hunnit reager så, ser jag bara något vitt blixtra till i springan och, borta!
 
Hur är det möjligt?!
Man kan släppa lappar hela dagen utan att en enda ens kommer komma i närheten av att ramla ner i en springa! Inte ens om man släpper från lägre höjd.
Plötsligt händer det...
 

Gulasch

Publicerad 2013-05-15 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   Ett stycke smör, stort som ett ägg, brynes i en kastrull med ett par sönderskurna lökar, en rågas matsked mjöl, salt efter smak, ett par skedblad stark buljong, en knivsudd starkpeppar och en tekopp kokhett vatten. Detta allt kokas under ständig omröring i fem minuter. Först då ilägges det i skivor eller tärningar skurna och duktigt bultade köttet, som får koka på svag eld ¼-½ timme. Använder man kalvkött till denna rätt, avredes såsen med ett par matskedar sur grädde och litet citronsaft. Särskilt duvor användas med fördel till gulasch. De sönderdelas då i fyra delar och kokas i kort spad. Sås kokas på ovan angivna sätt, men i st. f. vatten tages spadet, vari duvorna kokat. Sparris blandas i såsen.

Wienerschnitzel

Publicerad 2013-05-14 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   En skiva kalv av innanlåret utklappas tunn, kryddas med salt och peppar, doppas i rivebröd, stekes i smör, lägges på fat, litet jus överhälles och ovanpå läggas 1-3 halva benfria anjovisar i en ruta med i mitten en tesked kapris, vid ena sidan en citronskiva och vid den andra en skiva ättiksgurka.

Kalvkotletter a la finesse

Publicerad 2013-05-13 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   150 gr. kokt, rökt skinka, 3 tryffel och 1 burk champinjoner skäras i små fina tärningar. 6 kalvkotletter gnidas med salt och peppar, penslas med 1 uppvispat ägg, blandat med 1 matsked kallt vatten, och vändas i 3 matskedar skorpsmulor. Smör brynes i en stekpanna, kotletterna läggas i och få steka 4-5 minuter på vardera sidan. Svamp- och fläsktärningar stekas upp i litet smör och läggas i mitten av ett runt serveringsfat. Lika många rostade brödskivor som kotletter läggas runt med en kotlett på varje skiva. Smöret efter stekningen röres med 1 matsked vetemjöl, spädes med 3 dcl. buljong och 1½ tesked tomatpuré, får koka 5 minuter. Avsmakas och slås över kotletterna.

Kalvkotletter

Publicerad 2013-05-12 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   Dessa urtagas ur kotlettraden på så sätt, att ett av revbenen tages till varje kotlett. Kotletterna utplattas ej för tunna, saltas och peppras, stekas eller halstras och serveras med jussås eller tomatsås.

Helstekt kalvlever

Publicerad 2013-05-11 19:16:59 i Kokfrun, Recept,

   En gödkalvlever späckas med fläskstrimlor och omlindas med fin hinna, nedlägges i en kastrill med smör samt kryddas, varefter kastrullen ställes över elden, till dess levern börjar antaga färg. Nu överhälles grädde, och kastrullen drages åt sidan. Levern får sedan under oupphörlig överösning färdigsteka. När levern är färdigstekt, skäres den i nätta skivor, sammansättes på nytt och anrättas på fat. En del av såsen slås över, resten serveras i skål. Råskalad potatis passar utmärkt härtill.

Biff av kalvlever

Publicerad 2013-05-10 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   500 gr. kalvlever lägges i kallt vatten med litet ättika 1 timme. Skäres i ½ cm. tjocka skivor, som beströs med salt och peppar och vändas i vetemjöl. Smör brynes och biffarna stekes däri, läggas på varmt fat. 1 lök skäres i skivor och brynes i smör, som iröres vetemjöl. När mjölet har vacker färg, spädes 4 dcl. buljong på, och såsen får koka 5 min. Avsmakas med salt och peppar. Slås över biffarna.

Kalvlever a la l'italienne

Publicerad 2013-05-09 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   I. En god kalvlever skäres i vackra skivor, som beströs med salt och vitpeppar, vältas grundligt i vetemjöl samt stekas i smör och flottyr. När levern lagts upp på fatet, brynes i steksmöret ett par matskedar pickles (och litet champinjoner eller murklor), detta lägges som garnityr kring levern. Litet överblicen steksås kan tillsättas eller ock en kaffekopp grädde och litet buljong. Serveras med potatismos, potatispudding eller helt enkelt kokt, råskalad potatis, som skakats med litet smör och hackad persilja, innan den lägges upp.
   II. En lever skäres i skivor i form av kotletter. Dessa kryddas, doppas i mjöl och stekas i varmt, klart smör samt överösas med sås italienne. (Se såser).

Geocaching igen.

Publicerad 2013-05-08 23:06:18 i Geocaching,

Efter att ha besökt käftis för underhållet av matsalsmöblerna så kände jag att jag ville göra något när jag ändå hade åkt en bit (har 3,5 mil drygt till 'min' tandläkare) och vad passade då bättre denna soliga dag än att plocka några burkar i ett närbeläget naturreservat/strövområde.
Ett par timmars skön promenad renderade till slut sju hittade och en icke hittad (som jag är helt säker på har försvunnit, antagligen på grund av någon klåpare som råkat hitta burken och sedan tyckt att den där ska man leka med och inte lämna där den låg *morr*).
 
Den första var en riktig höjdare, bokstavligt talat (sista bilden eftersom puckoblogg inte vill lägga den bilden först).
Nu blev det inget foto på mig där, men lånar detta från loggen av cachen. Jag körde dock inte med stege utan nyttjade min viga *harkel* kropp till att svinga (klamra) mig upp utan hjälpmedel.
Riktigt skön utsikt där oppe!
 
Lite senare passade jag på att nyttja promenadsällskapet till att lokalisera en burk. Bättre att någon annan blir blöt än jag om det nu skulle vilja sig illa =)
 
 

Späckad kalvlever

Publicerad 2013-05-08 12:39:51 i Kokfrun, Recept,

   Hinnan avtages, och levern skäres i fingertjocka skivor, som beströs med salt, få ligga 1 timme och sedan avtorkas väl. På flata sidan av dessa skivor göras några inskärningar på snedden, och i dessa instickas fina klyftor av schalottenlök, ättiksgurkor och pickles; detta skall instickas så djupt, att det ej är synligt. Skivorna beströs med mjul, som med flata handen tryckes fast därpå, och stekas sedan i tackjärnspanna väl bruna på båda sidor. Få blott vändas en gång. Citronsaft drypes på varje skiva, och såsen spädes med kraftig köttljus samt kryddas med salt och citron.

Kalvhjärpe

Publicerad 2013-05-07 20:29:52 i Kokfrun, Recept,

   1 kg. ben-, sen- och fettfritt kött skäres fint, ½ kg. kalvnjurtalg hackas, och båda malas tillsammans 2-3 gånger, ¼ kg. innankrom av vetebröd, uppblött i grädde urkramas och tillsättes, varpå alltsammans stötes väl och kryddas - 1 nypa stött peppar, 1 dito muskot och salt - samt 6 ägg, ett i sänder, tillsättas under jämn stötning. Av denna färs formas medelst raguskedar stora, avlånga, frikadeller. En stekgryta sättes över elden, smör fräses, och kalvhjärparna nedläggas att färdigsteka, påspädas med gräddmjölk, avredas med mjöl, saltas lagom, varefter något av såsen slås över karotten, resten i såsskål.

Kalvkyckling

Publicerad 2013-05-06 22:20:18 i Kokfrun, Recept,

   Tunna, avlångt fyrkantiga kalvfiléer utplattas, och på var och en lägges en matsked grovhackad persilja, blandad med lika mycket smör; de saltas och peppras och läggas i en panna med smör på sakta eld att steka, allt under att de stundom spädas med buljong. När de äro färdiga, tillsättes grädde, som får koka sakta i 10 minuter.

Kalvrullader

Publicerad 2013-05-05 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   Man skär breda skivor av ett stycke kalvlår, bultar dem väl, beströr dem med litet salt och vitpeppar. Kallt smör och hackad persilja knådas tillsammans, därav lägges en liten klimp på varje köttskiva, vilka därefter hoprullas och ombindas. De stekas som kyckling, vändas och spädas med mjölk eller grädde, avredas med mjöl, utrört i litet grädde eller mjölk, härtill serveras sallad och råskalad potatis.

Stekt kalvfilé

Publicerad 2013-05-04 15:41:19 i Kokfrun, Recept,

   700 gr. kalvfiléer späckas med fina späckstrimlor, doppade i salt och peppar. Smöret brynes i en järngryta, filéerna läggas i, brynas vackert på alla sidor och beströs sedan med litet salt och peppar. 1 dcl. kokande buljong och 3 dcl. grädde spädas på, litet i sänder, och filéerna få koka, tills de är äro möra (omkr. 40 min.). Ösas och vändas då och då. Skäres i skivor, som läggas tillsammans på varmt serveringsfat, garneras med tomater, sallad och persilja. Såsen silas, skummas, får åter koka upp och slås över köttet. Gröna ärter och »fransk potatis» (se Registret) serveras till.

Geocaching i skog.

Publicerad 2013-05-04 12:43:00 i Geocaching,

I går tog jag och syrran en tur en bit bort för att beta av en hög geocachar, prydligt formade som ett B på kartan.
Redigt skön väg dit, som gick att åka på med lite finess och jäklar anamma, trots låg markfrigång (skrapade bara någon enstaka gång =).
På plats möts vi av härliga ängar och sedan en fantastisk skog som skiftade utseende enormt beroende på var man var! Gamla bruksmarker, sprickdalslandskap, tallhedar, sumpmarker med mera.
Vandringen påbörjas och burkar plockas i tämligen rask takt. Mitt i det hela möts vi av en hel flock höglandsboskap av stor modell! Riktigt coolt!!!
Fast misstänker å det starkaste att de hittat ut ur den närbelägna inhägnaden, men syntes inte gå någon nöd på de där i skogen. Mat och vatten fanns det ju gott om. =)
Vid matsäckspausen studerade vi den fantastiska himlen med sina ovanligt vackra och målande cirrus som i snabb takt drev förbi. Avslutningsvis blev det även lite trädklättrande, så som sig bör. Vem kan inte motstå sådant?
Summa sumarum 23 cachar vilket får anses helt okej.
 
(hur fasen får man bilderna att inte hamnat helt kajko?!)
 
     

Kalvfrikandeau

Publicerad 2013-05-03 22:14:10 i Kokfrun, Recept,

   1 kg. kalvkött skäres ut av innanlåret ända intill benet. Köttet är lätt att skära ut, då det ligger inneslutet i en hinna. Frikandeaun späckas med 100 gr. späck, skuret i smala strimlor och doppat i salt och papper. Frikandeaun gnides med salt och peppar. 2 matskedar smör brynes i en liten järngryta, lagom stor för frikandeaun. Köttet brynes nu väl på alla sidor. När det är halvbrynt, läggas 1 morot och 1 lök, båda i skivor, samt 1 bunt persilja i. Efter brynandet lägges 100 gr. späck under köttet i grytan, 2½ del. buljong slås över; får steka omkring 30 min. Öses och vändes en gång under denna tid. Resten av buljongen slås över. Köttet stekes färdigt, öses då och då. Skäres med skarp kniv i tunna skicor, lägges samman som helt på varmt fat, garneras med kokta grönsaker och persilja.

1.000

Publicerad 2013-05-02 17:38:54 i

I dag var det dags för en milstolpe.
Vad undrar du säkert?
Jo, geocache nummer 1.000 som jag har loggat!!!
Otroligt egentligen att man har hittat 1.000 burkar! (1.005 just nu faktiskt =) )
Detta är ju något som kan vara värt att fira, och det var precis vad jag gjorde med hjälp av MissLi och Satrams (stort tack!), då jag själv saknar nödvändig utrustning (för tillfället...).
 
Mötte upp på parkeringen och tog oss till platsen för gömman. Riggade upp lite rep och annan utrustning och sedan begav det sig nedåt. Kan varmt rekommendera sådana här saker för det är sjukt kul! Och inte alls läskigt - man sitter ju fast i ett snöre =)
 
Här kommer ett par bilder från det hela.
 
 

Njurbröd

Publicerad 2013-05-02 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   2 stekta kalv- eller fårnjurar, 5 hårdkokta ägg och 1 liten burk champinjoner hackas väl, peppar och hackad persilja, 1¼ dcl. köttljus eller spad från champinjonburken, 1¼ dcl. madeira och 3 råa äggulor, litet skorpsmulor tillsättes, tills det hela blir så fast, att det kan bredas på rostade brödskivor. Sättes i varm ugn för att få färg. Serveras mycket varma.

Underjorden

Publicerad 2013-05-01 18:09:00 i Geocaching,

En av alla geocachingturer hamnade här nere, i underjorden, till en gammal upplagsplats där man rullade in järnvägsvagnar med transformatorer på som därmed stod skyddade och kunde försörja omgivande järnvägsnät med el utifallatt markstationerna slogs ut, bombades eller vad man nu kunde tänka sig skulle hända.
Två stora rum finns, varav detta är det ena. I änden, längst bort, finns steke och två fläktar. Stegen leder upp till fläktrummet och där leder en annan stege vidare upp till en gång som går till ett av lufttornen, och där kan man i sin tur ta ännu en stege till ovanjord.
Detta ställe har stått övergivet i årtionden och åter årtionden, och trots detta snurrade fläktarna (av självdraget) ljudlöst! Det kan man kalla kvalitet!
Extremt faschinerande plats som jag gärna återbesöker!
 
Geocaching tar dig till platser du inte visste fanns, helt klart!
 

Njursaute

Publicerad 2013-05-01 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   Några vackra kalvnjurar befrias från sitt mesta fett, skäras i tärningar, vilka påströs salt, peppar, vetemjöl, och stekas i smör. God kalvbuljong, en matsked frädde och litet starkt vin tillsättas. Om så önskas kan champinjoner tillsättas.

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela