Xanthopteryx

Ugnkalvstek

Publicerad 2013-04-28 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   Skanken hugges av och kokas med vatten att späda steken med. Köttet på den kan sedan användas på olika sätt. Steken bultas lätt med en köttklubba, torkas ren med linne, uppvridet i kokande vatten; alla senor avlägsnas. Steken späckas på yttersidan med smala späckstrimlor, doppade i salt och peppar, och gnides sedan med salt och peppar. Stekpannan värmes, smöret brynes däri, steken lägges i med innersidan upp, sättes i varm ugn och brynes, öses ofta med smöret. När denär vackert brun, spädes den med 1 l. kokande buljong, men aldrig med mer i sänder, än att det väl täcker pannans botten. Öses var tionde minut. Spädes med mera buljong när det behövs. Om steken blir för mörk, innan den är färdig, lägges ett smörat papper över. Till såsen brynes 1 matsked smör med 2½ matsked vetemjöl, spädes med den silade köttljusen, får koka fem minuter. 1 dcl. tjock grädde tillsättes; avsmakas med salt och peppar. Strax innan steken skall serveras, iröres 1 matsked kallt gott smör. Steken skäres upp i tunna skivor, lägges på varmt fat och garneras med kokta grönsaker. Serveras med gurksallat.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela