Xanthopteryx

Polsk köttstuvning

Publicerad 2013-03-17 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   1 kg. oxkött skäres i två stora skivor, omkring 1 cm. tjocka, 4 kaffekoppar stötta skorpor, 4 matskedar finhackad njurtalg, 2 matskedar finhackad persilja eller lök, 2 teskedar salt samt 1 tesked vitpeppar blandas med 2 uppvispade ägg och arbetas till en smidig deg. Massan delas i två lika delar, vilka läggas på vardera köttskivan och ombindas väl med snöre. 2 matskedar smör upphettas i en stekgryta, rulladerna brynas däri, spädas därefter med 2-3 kaffekoppar kokande buljong eller vatten och få steka omkring 15 minuter. 3 grova morötter sköljas, skrapas och skäras i tjocka skivor, 2 portugisiska lökar skalas och skäras i klyftor och läggas till köttet. Stuvningen får sakta koka med tätt slutet lock omkrint 1½ timme. Rulladerna upptagas, befrias från snörena, skäras i vackra skivor samt läggas på mitten av ett fat och garneras med rötterna och löken. Såsen silas, skummas samt hälles över köttet. Om så önskas, kan skalad potatis nedläggas i stuvningen ½ tim., innan anrättningen är färdig, men då bör också mera vätska användas.

Kommentarer

Kommentera inlägget här
Publiceras ej

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela