Xanthopteryx

Filet de boeuf a la Jardiniere

Publicerad 2013-03-31 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   En vacker bit innanlår, som hängt minst tre dygn, bultas, doppas i salt och peppar och brynes vackert på alla sidor; i kastrullen läggas en morot och en stor lök. Stekes omkr. 1 tim. Spädes med buljong eller grädde eller vatten. Då såsen är färdig, tillsättes starkt vin. Serveras med franska ärter, blomkål, morötter o. s. v.

Patentbiff

Publicerad 2013-03-30 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   ¾ kg. oxhare eller innanlår tvättas med en duk, doppas i hett vatten, och skäres tvärs över muskeltrådarna i omkring 2 cm. tjocka skivor, vilka bultas på båda sidor, peppras och saltas. 3 hg. mager, rökt skinka, skäres i tunna skivor. En tackjärnspanna upphettas långsamt, smör brynes däri, och biffarna iläggas att stekas omkring 1 min. på varje sida, varefter de uppläggas på varmt serveringsfat. Pannan urvispas med 2 à 3 del. kokande buljong eller vatten, och såsen hälles över biffarna.
   Pannan upphettas ånyo och skinkskivorna bräckas, en skiva lägges på varje biff. Under tiden stekas 6 à 8 ägg i en plättpanna och på varje biff lägges 1 ägg.

Halstrad biff

Publicerad 2013-03-29 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   1 kg. filé, som bör ha hängt 2-3 dagar, skäres i 2 cm. tjocka skivor, som bultas lätt. Doppas i smält smör eller olja och få ligga ett par timmar. Halstret uppvärmes väl och penslas med smör, biffarna läggas över och stekas ett par minuter på var sida. När de äro färdiga, beströs de med salt och peppar, läggas på varmt fat med 1 tesked kallt, gott smör på varje biff. Smöret kan gärna vara blandat med finhackad persilja. Serveras genast.

Engelsk biffstek

Publicerad 2013-03-28 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   Engelsk biffstek tillagas på följande sätt, som, ehuru det förefaller oss något främmande, dock är det enda rätta sättet att få biffsteken god och saftig. Köttet skäres i lagom tjocka skivor av filéen. Skivorna bultas väl, men saltas ej och läggas därför därefter på det upphettade och smorda halstret. Sedan de legat där en minut, vändas de och få därpå ligga en minut; detta upprepas ännu en gång, tills biffsteken är färdig, d. v. s. 4 minuter. Biffsteken beströs nu med fint salt, bestrykes med smör och stekes ännu en minut, varefter den är färdig att serveras. På sådant sätt bibehåller köttet sin saft och det i sista stunden tillsatta saltet drager saften upp till ytan.

Engelsk biffstek

Publicerad 2013-03-27 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   300 gr. hackat oxkött blandas väl med 150 gr. njurfett. 150 gr. i vatten urkramat vetebröd, 2 teskedar i smör fräst, hackad rödlök, 2 skedar hackad persilja, salt, peppar. Blandas väl, formas på en mjölad skärbräda, doppas i ägg och rivebröd. Stekes i smör och överhälles med sin sås.

Hamburgerbiff

Publicerad 2013-03-26 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   6 stora skivor biffkött gnidas med salt och peppar, stekas hastigt. På varje biff lägges en tesked gelé och röda eller svarta vinbär och runt därom 2 hackade ättiksgurkor och 1 matsked kapris. 100 gr. smör brynes och slås bredvid biffarna.

Tysk biffstek

Publicerad 2013-03-25 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   40 gr. gott oxkött hackas fint, befrias från alla senor och uppblandas med 4 råhackade, finrivna potatisar tillika med litet salt och peppar. Därav formas runda eller avlånga biffar, som stekas raskt uti kokande smör. De uppläggas på fat och garneras med finhackad brynt lök och gräddsås.

Ibland...

Publicerad 2013-03-25 09:53:28 i

...är saker helt enkelt en aningens bättre.
Klockan 08:50
 

WOL och RD

Publicerad 2013-03-23 18:27:00 i Allmänt,

Efter sju sorger och åtta bedrövelser (minst) så har jag äntligen fått igång WOL (Wake On Lan) samt RD (Remote Desktop). Det är ju löjligt vad saker ska ta tid ibland!
Det är datorer som ska konfigureras (och på känt Windowsmanér så måste man ju såklart först nyttja google frenetiskt för att lära sig de femtioelva olika ställen där man ska ställa in saker som man egentligen tycker borde spela den minsta roll), och brandväggar som ska öppnas på Rätt sätt, och trots att man tror sig öppnat på rätt sätt så funkar det självklart inte, och sedan får man WOL att fungera från en app i telefonen men inte i ett program i datorn, men så funkar ett annat program i datorn, men inte från båda datorer jag testat det ifrån.
Men nu, efter ett par timmar, så an jag starta den helt avstängda datorn från en annan plats i världen, och när den gått igång (tar dryga 15 sekunder), så är det bara att logga in med RD och göra det man behöver göra, innan man sedan stänger av den. Riktigt praktiskt faktiskt!
Hoppas det fungerar även om någon dag - saker tenderar ju att vilja bråka bara därför att, trots att man testat och testat och testat flera gånger om.
Behöver någon tips och råd för att få igång WOL och/eller RD så kan ni bara höra av er så delar jag gärna med mig av det jag lyckats lära mig av dagens bestyr.
 

Biff a la Backman

Publicerad 2013-03-23 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   750 gram oxkött skall ha hängt, så att det är mört. Det skäres i 1 cm. tjocka skivor, som bultas lärr med en köttklubba, gnides med 2 teskedar salt och ½ tesked peppar. Stekpannan uppvärmes långsamt, tills de blir rykande varm, 5 matskedar smör brynes, biffarna stekas ett par i sänder. Värmen skall vara stark och jämns. Stekas 2 minuter på vardera sidan. Läggas på varmt fat, stekpannan vispas ur med vatten, såsen slås vid sidan om biffarna. En stor bunt, rensad, alldeles torr persilja stekes i smör och lägges över biffarna, som sedan genast serveras.

Brist på H2O

Publicerad 2013-03-22 23:24:47 i

I dag på kvällningen konstaterade vi att vattnet rann inte sådär jättebra ur kranen. Misstänkte genast vattenläcka och började bunkra upp i hinkar, tillbringare och dunk.
Kikade på kommunens hemsida och Fisboksida och mycket riktigt, vattenläcka på en av de två huvudvattenledningarna in till orten!
Senare på kvällen var det helt tomt i kranen, men nu har vi i allafall så vi klarar oss lätt i dag och i morgon minst.
Får vi se hur lång tid det tar att laga - lär väl vara i skogen någonstans, bara för att krångla till sakerna.
 

Plötsligt händer det

Publicerad 2013-03-22 14:19:37 i Allmänt,

I går träffade jag en otroligt! bra vän, för första gången sedan vi lärde känna varandra (av en ren slump) för drygt fem år sedan!
Så sjukt kul så det finns inte!!!
Nu är det bara att försöka planera in en ny träff, helst innan fem ytterligare år har gått (ibland är det lite småjobbigt med avstånd).
Tack för i går Jessica!

Biff a la Lindström

Publicerad 2013-03-22 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   Man skrapar rått kött fritt från talg och senor och blandar det med finhackad potatis, kapris och rödbetor, allt efter smak, varefter biffen stekes mycket löst, knappt genomvarm.

Biff a la Rydberg

Publicerad 2013-03-21 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   300 gr. renskuret oxkött skäres i små, jämna tärningar, som saltas och peppras och stekas möra i 4 matskedar smör. Lägges i mitten av ett varmt serveringsfat. I lök finhackas och lägges i en krans utomkring. 1 l. kokt potatis skäres i små tärningar, icke större än en ärt, som stekas i en panna var för sig, samtidigt med biffen. Potatistärningarna stekas spröda och torra och läggas utomkring löken på fatet. 1 matsked finhackad persilja strös över. Serveras med brynt smör.

Biff

Publicerad 2013-03-20 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   För att biffstek skall bli saftig, fordras i första rummet gott kött och att detta ej är nyslaktat, utan har hängt ett par dagar. Skivorna skäras rätt tjocka och bultas på båda sidor, salt och peppar strös först på i pannan. Steker man biffstekarna i smör, böra de läggas i pannan, först när smöret är brunt, d. v. s. slutat upp att fräsa, stekas över skarp eld och vändas oupphörligt. Vanligen läggas emellertid numera biffarna torra i den upphettade pannan (som helst bör vara tackjärn), och först efter en stund tillsättes smör samt lök, som under tiden blivit brynt för sig.

Underbar motaktion

Publicerad 2013-03-19 20:19:35 i Tänkvärt,

Det är ju härligt att se vad vissa gör för att motverka alla dumheter, som i detta fall hat mot homosexuella. Förstår inte hur man kan ha sådan konstig syn på en annan människa. Det är väl inget fel på homosexuella? Jag känner själv ett par och de är ju snarare nästan vettigare än många heterosexuella!
Hoppas det här huset kan bli någon form av träffpunkt för alla som kämpar mot förtrycket!
 

Chateaubriand

Publicerad 2013-03-19 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

  Av mittstycket på en god oxfilé utskäras några biffstekar, 1¼ tum tjocka, bultas lätt och klyvas, så att det blir som två skivor, dock får ej dessa skiljas, utan skola hänga ihop, så att det blir liksom en ficka i köttstycket. 215 gr. oxmärg urvattnas, förvälles och får avrinna samt kallna, varefter den skäres i skivor, som kryddas med salt och cayennepeppar, bestrykes med köttglass och överströs med finhackad, lätt fräst lök. Dessa skivor instoppas i de kluvna biffstekarna, och öppningen tilltryckes. Kryddas på båda sidor, doppas i olja och halstras 6 à 7 minuter på vardera sidan över livlig eld. Halstret upplyftes litet på den sida, varåt öppningen på biffstekarna är, så att märgen ej rinner ut. Serveras med följande sås: 4 matskedar köttglass (köttljus) smälltes och uppblandas med saft av 1 citron, ½ matsked dragon, 2 matskedar märg, skuren i tärningar. Såsen hälles över köttet, sedan detta är upplagt.

Späckad oxhare

Publicerad 2013-03-18 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   1 oxhare, helst från revstycket, färskt späck, smör, 1 morot, 1 lök, madeira, salt. Köttet bör ha hängt några dagar. Den späckas på längden, lägges i en flat panna med fläsk och grönsaker under, smält smör och madeira hällas över. Stekes utan lock i tämligen varm ugn, omkr. 1 timme. Serveras skuren, garnerad med diverse grönsaker, champinjoner o. s. v. Serveras med sin egen sås eller tomatsås.

Flygvapenövning, sista natten för min del

Publicerad 2013-03-18 10:17:18 i Allmänt,

Nu har jag betat av min tredje och sista natt för denna gång. Lugn och halvintensiv på samma gång - det går mycket i vågor. På morgonen blev det mer att göra än på länge och saker körde ihop sig lite på grund av krockar mellan produktion av olika produkter, men förhoppningsvis kan det ha löst sig till i morgon då vi möblerade om lite. Får höra hur det gått sedan när jag väl är tillbaka, för nu tänker jag vara ledig!!! Åtminstone i dag, så får vi se om jag orkar mig iväg i morgon eller inte (inte bestämt mig än).
Rätt kul med övningar i allafall - det blir så annorlunda vid dessa större arrangemang. Fullt av folk och liv och rörelse och intensivt grejande och klurande och många sistaminutenlösningar och omprioriteringar, precis som det ska vara vid en övning, för händer något skarpt kan man ju inte heller exakt veta vad som kommer ske.

Polsk köttstuvning

Publicerad 2013-03-17 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   1 kg. oxkött skäres i två stora skivor, omkring 1 cm. tjocka, 4 kaffekoppar stötta skorpor, 4 matskedar finhackad njurtalg, 2 matskedar finhackad persilja eller lök, 2 teskedar salt samt 1 tesked vitpeppar blandas med 2 uppvispade ägg och arbetas till en smidig deg. Massan delas i två lika delar, vilka läggas på vardera köttskivan och ombindas väl med snöre. 2 matskedar smör upphettas i en stekgryta, rulladerna brynas däri, spädas därefter med 2-3 kaffekoppar kokande buljong eller vatten och få steka omkring 15 minuter. 3 grova morötter sköljas, skrapas och skäras i tjocka skivor, 2 portugisiska lökar skalas och skäras i klyftor och läggas till köttet. Stuvningen får sakta koka med tätt slutet lock omkrint 1½ timme. Rulladerna upptagas, befrias från snörena, skäras i vackra skivor samt läggas på mitten av ett fat och garneras med rötterna och löken. Såsen silas, skummas samt hälles över köttet. Om så önskas, kan skalad potatis nedläggas i stuvningen ½ tim., innan anrättningen är färdig, men då bör också mera vätska användas.

Automatbromsande lastbil

Publicerad 2013-03-17 04:38:49 i Filmer,

Här gäller det att ha is i magen för den som kör den vita bilen. Tänk om tekniken falerar?
Man kan fråga sig hur många gånger de testat INNAN de gör det såhär på riktigt.
En av kommentarerna till den på youtube tycker jag var riktigt klockren:
 
The guy in the white car must be like : Hope it works, Hope it works, HOPE IT WORKS, AAAAAAAAAHHHHHHH!!!!!!! it worked...
 

Trial, med bil

Publicerad 2013-03-17 03:22:23 i Filmer,

Egentligen ganska sjuk sport. För att inte tala om hur sjukt det är att de faktiskt kommer fram! Riktigt kul verkar det vara också - undrar om det finns något ställe i närheten som man kan hyra bil och testa på?
 

Flygvapenövningen, andra natten

Publicerad 2013-03-17 01:23:48 i Allmänt,

Natten till lördagen hände inte sådär jättemycket, mer än att övningen drog igång på morgonen och det med ett rejält avstamp från vår sida. Dagen vet jag inte så mycket om då den spenderades snarkandes i sängen hemmavid, men nu sitter jag här på andra natten (av tre för min del).
Denna gång är det större ruljans och vi är ett helt gäng som producerar väderunderlag i allsköns tänkbara former! Det är textbaserat väder, färgglada specialkartor och mer traditionella kartor med molnkanter, temperaturer och annat.
Det som gör det lite extra intressant med övningar av den här storleken är att man aldrig vet riktigt vad som ska hända. Man vet på förhand vissa givna delar, även ner i detalj, men ganska snart - ibland redan innan övningen hunnit dra igång - så ändras förutsättningarna, och så sker sedan oftast löpande under gång. Med andra ganska realistiskt på sitt sätt då ju verkligheten sällan är välplanerad vid oförutsedda händelser.

Namninsamling för Google Reader

Publicerad 2013-03-17 00:28:02 i Allmänt,

Känner du till Google Reader?
Den där jättesmarta sidan som hjälper dig att hålla reda på bloggar du följer, podcast från bland annat radio, hemsidor och allt möjligt. Som en väldigt avancerad RSS-läsare.
Det finns på alla datorer med webbläsare, och i telefonen, och podcastar kan du lyssna på via telefonen och där kommer den också ihåg var du var senast du lyssnade.
Helt enkelt en fenomenal tjänst som hjälper till att hålla reda på allt man tycker är intressant!
 
Och vad händer nu? Jo första juli stänger tjänsten, för gott!
Nätet är i uppror, och jag som flitig användare sedan flera år förstår varför.
Kan man göra något?
Jaa, bra fråga, men det bästa sättet är nog att hjälpa till med den här namninsamlingen. Var gärna med du också och hjälp oss alla att försöka rädda kvar Google Reader!
 

Man vill bli älskad

Publicerad 2013-03-16 18:40:19 i Tänkvärt,

Man vill bli älskad, i brist därpå beundrad, i brist därpå fruktad, i brist därpå avskydd och föraktad. Man vill ingiva människorna någon slags känsla. Själen ryser för tomrummet och vill kontakt till vad pris som helst.
 
Hjalmar Söderberg

Kalops

Publicerad 2013-03-16 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   Oxkött skäres i småbitar och brynes, lägges i panna varvtals med smörbitar, salt, hel kryddpeppar och mjöl samt överst en bit lagerbärsblad. Pannan betäckes därefter med lock och ställes på sakta eld samt spädes då och då med buljong. Köttet tål väl att sakta koka omkring 3 timmar, varefter det serveras med sin egen sås. Lök kan användas.

Flygvapenövning, FVÖ13

Publicerad 2013-03-16 02:19:22 i Allmänt,

I dag drar flygvapenövningen 2013 igång i sverige!
Dryga tusen personer, ett antal flygplan av såväl Gripen som Herkules och SK60 kommer användas och spelplanen är norra sverige. Är själv en del av detta, fast inte inblandad i själva flygningen utan som försörjare av väderprognoser. Kan nog bli ganska kul tror jag.
Så ni i norra delen av sverige - spetsa öronen och vänd blicken på skyn!
 
Man kan läsa lite kort på försvarsmaktens hemsida, Piteå-Tidningen och Norrbottenskuriren.
 

Maria Wetterstrand angående WyWallet

Publicerad 2013-03-15 15:27:00 i Allmänt,

"Vilken operatör vågar ta steget att hoppa av Wywallet, erbjuda vanliga sms-betalningar och vinna massa kunder?!"

Maria Wetterstrand, Twitter

WyWallet... Ja, vad ska man säga om detta elände?
SMS-betalningar fungerade enligt mig helt utmärkt tidigare, då man bara skickade ett SMS och det drogs på kontantkortet eller abonnemange. Nu måste man i stället registrera sig på olika ställen beroende på vad man vill betala. Är det t.ex. SMS-biljett hos SL är det ett ställe man måsteregistrera sig på, är det biljett för parkering är det ett annat, och så vidare. Och allt började med att mobiloperatörerna gick samman och startade upp WyWallet, den krångliga SMS-betaltjänsten med femsidigt avtal innehållandes många tveksamheter.
 
Jag har nyttjat att betala via SMS flera gånger, främst i tävlingar men även för exempelvis säljesannonser.
Men nu när man måste registrera sig på tvivelaktiga ställen så, nej. Jag tänker inte göra det och vår hellre omvägar.
 
Så tänk om Marias fundering slår in - vilket lyft! Den operatören lär tjäna storkovan!
 
Jag håller tummarna.

Pan-STARRS i kväll.

Publicerad 2013-03-15 14:20:00 i Astronomi,

Kometen Pan-STARRS är just nu nära jorden och i kväll torde vara ett ypperligt tillfälle att se den från stora delar av landet (om väderprognosen håller).
Ta er ut ca en halvtimme efter solnedgången (kring 18:30 i Stockholmsområdet borde vara lagom), och spana åt väster, ganska nära horisonten.
Har du kikare av någon form så använd den så ser du mer.
 
Om vädret tillåter återkommer jag med egna bilder sedan (den här är lånad från någonstans).
 
 

Oxrullader

Publicerad 2013-03-15 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   Skivor av oxkött, helst innanlåret eller filén, bultas väl; tjocka strimlot av späckfläsk rullas i fint salt och stött vitpeppar och läggas en på varje skiva, varefter skivan hoprullas och omlindas med stark tråd. Rulladerna brynas i smör, stekas väl och spädas med kokande vatten, serveras med såsen överslagen. Trådarna borttagas naturligtvis, och såsen avredes med god grädde.

Entre-cote a la prins Wilhelm

Publicerad 2013-03-14 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   Köttet halstras såsom i föregående är sagt och lägges på varmt fat, runt omkring lägges »uppblåst« potatis (se nedan) med här och där urholkade, med gurksallad fyllda stora tomater. Köttet drypes med smält smör. Som sås serveras rikligt med rört smör, blandat med litet madeira.
   »Uppblåst« potatis tillagas på följande sätt: Potatis sköljes, skalas, skäres i långa, jämna, icke för tjocka bitar, sköljes, lägges i iskallt vatten ½ timme, torkas väl. I mycket varmt renat ister läggas nu så många bitar, att de få god plats vid sidan om varandra. När de börja bli bruna, tagas de upp med hålslev, läggas åter i rykande varmt ister, strax innan de skola serveras. De börja då genast att svälla, tagas upp med hålslev för att rinna av och serveras, beströdda med fint salt, så fort som möjligt.

Halstrad entre-cote

Publicerad 2013-03-13 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   Halstret penslas med smält smör eller olja, sedan den blivit uppvärmd. I kg. ytterfilé penslas också väl överallt med olja eller smält smör och vändes över elden, tills det har fått en vacker brun skorpa på alla sidor. Lägges på varmt fat, drypes med smält smör, beströs med salt och peppar, garneras med endivia, tomater, glaserade smålökar och morötter. Madeira-, champinjon- eller ostronsås serveras till.

Entre-cote

Publicerad 2013-03-12 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   En bit av reven, smör, persiljesmör, salt, peppar, kött, glassolja. Revsteken, varur filéen tages, måste få hänga tillräckligt länge, så att den är mör. Därav skäras tämligen tjocka biffstekar, som utplattas något, saltas och peppras, oljas eller doppas i smält smör och halstras på stark eld. Anrättas och serveras med kallt persiljesmör och litet smält köttglass ovanpå.

Fantastiska fåglar

Publicerad 2013-03-11 18:28:29 i Djur,

Varje gång jag ser något sådant här så undrar jag: Hur?!
Det är ju helt fantastiskt vad naturen har kommit på!
 

Rullstek

Publicerad 2013-03-11 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   1½ à 2 kg. oxkött av slaksidan torkas väl rent och gnides med salt och peppar. 3 stora tomater och 2 stora lökar skäras i tunna skivor, som läggas på köttet. Steken rullas ihop, bindes om och lägges i varm stekpanna för att brynas. Fett behöver icke särskilt tillsättas. När steken är väl brynt, spädes med kokande vatten; får sedan sakta steka 3-4 timmar och öses då och då. Skäres i skivor, som uppläggas på varmt fat, garneras med hela små tomater. Såsen avredes med vetemjöl, som långsamt brynts i smör.

Slottstek

Publicerad 2013-03-10 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   2½ kg. oxkött (en lårskiva) späckas med 150 gr. fläsk och brynes väl i rykkande varmt smör. När steken är väl brynt, smörjes den med fyra rensade anjovisar, som blivit finhackade och blandade med 1½ matsked sirap, 2½ matsked ättika, salt och peppar, 2-3 lagerbärsblad läggas också i grytan. Steken spädes med varmt vatten och får steka i 3 timmar. Såsen avredes med 2 matskedar vetemjöl; strax före serveringen iröres 1½ del. grädde.

Första dagen på resten av livet

Publicerad 2013-03-10 08:58:44 i

I dag är första dagen på resten av mitt (och ditt) liv.
En dag som i dag får man ofta frågan
"Hur känns det?"
"Hur är det att bli äldre?"
och en uppsjö till på samma tema.
Tja...
Jag är en dag äldre än i går, och i går är jag en dag äldre än dagen innan det, och så fortsätter det ju. Är ju knappast att man bara "OJ, shit! Jag är ett år äldre!" för det är man ju, varje dag. Varje dag är du ett år äldre än för ett år sedan. Kort och gott har jag bara fått ett nytt nummer att försöka komma ihåg för alla dessa formulär man fyller i i dagens samhälle.
 
Dagen bjuder för övrigt inte på något direkt party. Då jag i gårkväll hade kört närmare 40 timmar vaket med bara två timmars sömn insprängt så är jag inte piggaste människan i dag så förmiddagen går ut på att försöka vakna, medan det från lunch blir fullt schema igen. Ååååååka pendeltååååg och in till jobbiga stan (stockholm).
 
På återseende.

Slitigt

Publicerad 2013-03-09 18:22:23 i

Ibland är det lite mera slitigt i livet helt enkelt. Först upp i går morse, sedan fortsätta dagen med en natt på jobbet. Cirka två timmars sömn senare så äta och fara in till stan på massa annat, och nu äntligen på väg hem. Ska bli fasligt skönt att sjunka ner i lugnet nu, och sedan gosiga sängen.
 
 

Oxstek

Publicerad 2013-03-09 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   Sedan köttet bultats på skinnsidan, späckas det med smala strimlor av färskt eller salt späckfläsk. En bit smör brynes härefter i en järngryta, steken beströs med salt och nedlägges däri att väl brynas på alla sidor. Under bryningen får ej locket ligga på. Därefter påspädes med litet efterbuljong eller vatten, litet i sänder. 2 hela morötter i grytan ger god smak. Steken bör ofta ösas över med såsen o. vändas. När steken är färdig, upptages den, en smula mjöl vispas i såsen, som spädes med litet grädde, om så önskas, och silas genom durkslag. Locket lägges på grytan, så snart man börjat späda på steken.

Bäst före

Publicerad 2013-03-08 17:05:57 i Tips,

Det finns generellt sett två sorters märkningar på mat:
Bäst före
Sista förbrukningsdag
 
Den sistnämnda är så att säga deadline för till exempel affärer och de får inte sälja maten därefter.
Den förstnämna är upp till butiken.
I båda fallen för oss konsumenter kan väl sägas, enligt min mening: Lita till dina sinnen. Luktar den bra? Smakar den bra? Då är den bra (undantaget till exempel skaldjur som kan vara förrädiska och både lukta och smaka bra men verkligen inte vara bra!).
Mjölken som gick ut för en vecka sedan behöver alltså inte vara dålig: Smaka och lukta! (har själv druckit mjölk som varit över en vecka efter bäst före och den har inte haft några som helst problem vare sig med smak, utseende eller annat!). Yoghurt blir oftast snarare bättre ju älde den är (naturell yoghurt).
 
Nyttja detta i affären och du kan spara stora summor pengar!
Senaste egna exemplet var fina karrébitar i går, närmare ett halvkilo, som hade bäst före just i går. Förhandlade ner priset till det halva.
Har tidigare även köpt högkvalitetbiffar som gått ut dagen innan för ynka 50 kronor/kilo!
Mjölk och yoghurt för en femma styck som lever på sista dagen är även det något jag praktiserat.
Har man inte avsättning för till exempel köttet inom de närmsta dagarna så använd frysen! Där håller det i flera månader till utan problem.
 
Så snegla på datumen på maten i affären, och fundera på om du faktiskt ändå inte behöver att det ska vara hållbart långt in i framtiden, och pruta. Pruta, pruta, pruta!
 
Detsamma kan praktiseras på andra matvaror. Är brödet på väg att trilla över kanten? Det lär duga utmärkt till bland annat Fattiga riddare, skorpmjöl, skorpor och annan mat. Frukt likaså, som jag gjort med med apelsiner några gånger. Ni vet, de i nät?
Ca åtta apelsiner per nät, varav en per nät var möglig. Fick då ner priset till hälften! Resten var ju absolut inget fel på. Ett antal kilo finfina apelsiner för en struntsumma med andra ord.
 
Champinjoner och exempelvis paprikor ni ska ha i matlagning, där skall ni välja de skrynkliga torra sakerna. Väger mycket mindre (du betalar ju per vikt) men alla smaker är kvar, och åker det på pizzan eller i grytan så syns ju ändå inte skrynklorna. Där är dock svårare att pruta (annat än att de ju just väger mindre), men prova!
 
Det skadar inte att prova - det värsta som kan hända är att affären är tråkig och miljökass och hellre kastar maten än att sälja den (och bidra med goodwill!) till reducerat pris.

Surstek

Publicerad 2013-03-08 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   3 kg. kött gnides med 2 matskedar salt och 2 teskedar peppar samt ½ tesked krossade nejlikor. Lägges i ett djupt fat; en blandning av 1½ l. vatten, 5 dcl. ättika, ½ butelj öl, 15 pepparkorn, 3 lagerbärsblad, 3 lökar och 1 skivad morot slås över, och köttet får ligga häri 6-8 dagar, varunder det ofta vändes. Tages sedan upp, sköljes med kallt vatten, torkas väl, späckas med 200 gr. späck, brynes i 4 matskedar gott fett eller smör, spädes först med 1 l. vatten eller tunt spad, sedan med 5 dcl. gräddmjölk. Får steka 3-4 tim. Såsen avredes med 3-4 matskedar vetemjöl, brynt i smör, och 1 dcl. tjock grädde.

Ikoner, igen

Publicerad 2013-03-08 11:55:00 i Kreativt,

Ännu fler ikoner gjorda. Lite tråkigare denna gång, men måste likväl göras. Vissa behöver lite finputsning men det får bli nästa veckas projekt. Det ser många gånger skräp ut när man skapar dem, i uppzoomat läge. Sedan ser det bra ut i 100%, och så blir det inte alls lika bra ibland när de väl är i programmet där de skall användas.
Men skönt att det börjar bli färdigt! Måste bara ändra lite konfigurering så de hamnar på rätt plats också.
 
                                   
                                   

Marinerad oxstek

Publicerad 2013-03-07 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   1½ kg. benfritt oxkött gnides med 2 teskedar salt, ½ tesked peppar och ¼ tesked ingefära. 2 rödlökar och 2 morötter skäras i skivor, brynas med en fläsksvål på omkr. 50 gr., läggas med 1 bunt persilja och 3 lagerbärsblad i ett djupt fat. 6 dcl. rött eller vitt vin slås över, och steken lägges i och får ligga i 6 timmar, medan den alltmellanåt vändes och gnides med rötterna och kryddorna. Torkas därpå väl och ombindes med späckskivor, så att den får en vacker form. 150 gr. fint matfett värmes i en järngryta, steken brynes på alla sidor, tills den får en vacker brun skorpa. Tages upp. Fettet slås av. Grytan gnides ren med vitt papper. Marinad (se Registret) slås i grytan, steken lägges ovanpå, lock lägges över, sättes över tämligen livlig värme, så att marinaden hastigt kokar till sirap. 1 l. mörk buljong slås då över, lock pålägges. Får sakta koka 2½-3 timmar, vändes då och då, men spädes icke. Lägges på varmt fat, garneras med persilja, grönkål, glacerade rötter m. m.

Ikoner

Publicerad 2013-03-06 18:12:00 i Kreativt,

Sitter och designar ikoner för ett nytt system på jobbet. Fasiken inte lätt inte!
Har ju bara 24 x 24 pixlar att kludda på, men det är ganska intressant hur det kan se ankskit ut när man tittar på det i förstoring och sedan bra när man har den i naturlig storlek. Gäller att försöka se det i kluddet på närhåll.
Här är några jag åstadkommit i dag i allafall.
 
                     
 

Grytstek

Publicerad 2013-03-06 12:00:00 i Kokfrun, Recept,

   Steken späckas och brynes väl samt stekes i smör med ett par lökar, persilja, peppar och ett par lagerbärsblad. Steken spädes med buljong och ett par glas madeira. När steken är färdig, upplägges den på fat, och såsen skummas väl, så att allt fett kommer bort, avredes och silas i såspanna. Nu ilägges i småtärningar skurna ättiksgurkor, syltlök, salladskörsbär och champinjoner, allt med något av sitt spad, mer ell mindre efter smak Sättes över elden att bliva het, men får ej koka. Under tiden skäres steken, och skivorna upplägges i krans i ett djupt fat. Såsen, som bör vara riklig, hälles över.

Rostbiff

Publicerad 2013-03-05 14:40:00 i Kokfrun, Recept,

   Kött av bästa slag ingnides på alla sidor med salt och, om man så vill, även med peppar I en passande långpanna lägges rikligt med stekflott eller smör och köttet därovanpå. Insättes i duktigt varm ugn och överhälles flitigt med stekflottet. Varken vatten eller buljong får tillsättas, endast flott, och köttet skall flitigt begjutas därmed. På detta sätt blir ett stycke kött på ungefr 2 kg. genomstekt på 20-25 minuter, och t. o. m. förr, om ugnen är riktigt het. För begjutningen med flott behöves en långskaftad sked. Skulle steken behöva vändas måste detta ske med en träspade eller dyl., ty man får på inga villkor sticka i den med gaffel. Serveras med helstekt schalottenlök.

Oxkött

Publicerad 2013-03-05 14:35:00 i Kokfrun,

   Vid inköp av oxkött skall man välja det, som är fintrådigt, har stark röd färg och vitt, fast fett. Den röda färgen mörknar och fördjupas, när köttet har hängt en stund. Prima djur har vitt, fast fett. Med åren blir fettet gulare och mörkare. Vidare skall köttet vara insprängt med fina fettrådar och vid tvärsnitt se marmorerat ut. Köttet skall vara elastiskt och icke efterlämna en grop vid trycket av ett finger. Djur på 3-5 år äro bäst; likaså anses kött av oxe för bättre än av ko. Är köttet blårött och mörkt med litet insprängt fett, och är fettet segt, mjukt och mörkt, är detta alltid tecken till dålig vara.
   Det finaste köttet på oxen är den inre filén, som ligger ini djuret. Den yttre filén är icke så fin, men är utmärkt saftig och mör, när den har hängt en tid. Entre-coten, ytterfilén, skäres ut ur ryggen eller rostbiffen. När en filé skall anrättas, avlägsnas alla seniga hinnor och allt fett med undantag av det, som sitter kvar på bensidan. En filé späckas alltid i jämna rader på längden.

Kokfrun

Publicerad 2013-03-05 14:25:00 i Kokfrun,

Jag har kommit över den härliga boken Kokfrun - husmanskost och kalasmat, av Johanna Holmqvist, 1937.
Den innehåller extremt mycket härlig mat som jag tänkte försöka bjuda på här framöver.
Likaså finns mängder med bra tips och annan information i inledningen som jag ska försöka scanna om jag får fart på min scanner.
 
Hoppas någon finner nöje av detta, och allt annat jag kanske orkar få upp här framöver.
 
Välkomna. =)

Senaste inläggen

Kategorier

Arkiv

Prenumerera och dela